9-eren er måltidets ven

I løbet af de seneste¤8 år har MEALS med nogle års mellemrum undersøgt, hvem der køber mest fedtfattigt. Svarene er, som de også har været tidligere, at institutioner er mest nøjeregnende med at overholde myndighedernes anbefaling om, at de daglige fedtkalorier højst må udgøre 30%.

Undersøgelsen bygger på et statistisk udsnit på¤250 af MEALS ca. 5400 læsere (kantiner, institutioner, restauranter, fastfood, private¤o.l.).

Det stillede¤spørgsmål var som tidligere: 
Tager du ved indkøb hensyn til, at den officielle anbefaling hedder, at max 30% af kostens energi må bestå af fedt?

1 = flest følger den officielle anbefaling 

Altid/næsten altid 
1 institutioner
2 kantiner

Næsten aldrig
1 fastfood
2 restauranter

Kender du 9-reglen til udregning af fedtenergiprocenten?

Nej
1 fastfood
2 private

9-reglen:

1 gram kulhydrat
= 4 kalorier

1 gram protein
= 4 kalorier

1 gram fedt
= 9 kalorier

9 skal du specielt lægge mærke til, for det tal skal du hver gang anvende i fedtformlen. Når du bruger fedtformlen, vil du hurtigt opdage, at mange fødevarer, også mange du slet ikke havde forestillet dig, indeholder store mængder fedt.

Ved hjælp af fedtformlen kan du hurtigt udregne, hvor mange fedtkalorier en vare indeholder.

Eksempel
En given vare indeholder pr. 100g 180kcal og 14g fedt (foruden protein, kulhydrat m.v.), så er fedtformlen 14x9:180x100=70% fedtkalorier!

Eksempel 
En given vare indeholder pr. 100g 240kcal og 8g fedt (foruden protein, kulhydrat m.v.), så er fedtformlen 8x9:240x100=30% fedtkalorier!

Prøv med nogle eksempler fra dit køleskab eller i supermarkedet. Der vil være lidt udregning i begyndelsen, men når der er gået et par uger, så kan du på fingrene, hvilke varer du skal lægge i indkøbsvognen, og hvilke du skal lade stå på hylderne.

Er du på privat-indkøb, så tag din partner og unger med hen i butikken, de vil være begejstrede for at hjælpe mor og tilmed selv lære om valg & fravalg.

- Når du bliver lidt dreven, og det går der ikke lang tid med, så kan du også arbejde varieret med 9'eren som gennemsnit (en vare er lidt mere og en anden lidt mindre end 30%). Men det kræver lidt ekstra bogholderi, men øvelse gør mester. Du kan også deltage i fester, men igen, så må du file lidt af på de 30% i et par dage bagefter.

Lev Livet Let.

9'eren er en elementær, gratis og holdbar vægtvogter.

 

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?