Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Økologiske grønsager har ikke et højere indhold af kendte sundhedsfremmende stoffer end de konventionelle. Det viser en netop offentliggjort undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, Københavns Universitet og Aarhus Universitet.

Indholdet af potentielt sundhedsfremmende bioaktive stoffer som flavonoider og andre såkaldte polyphenoler findes ikke i højere koncentrationer i de økologisk dyrkede grønsager sammenlignet med de konventionelle. Forskerne har undersøgt løg, kartofler og gulerødder, og resultaterne er netop offentliggjort i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Flere videnskabelige studier peger i retning af, at bioaktive stoffer kan have positive effekter på menneskers sundhed og mindske risikoen for en række sygdomme som for eksempel hjertesygdomme og kræft.

Økologiske grønsager ligner de konventionelle. I undersøgelsen har forskerne inddraget forskelle i geografi, klima og jordbundsforhold, og de har undersøgt både økologisk og konventionelt dyrkede grønsagers indhold af sundhedsfremmende stoffer.

"Vores resultater er baseret på det hidtil største samlede forskningsforsøg på området. Det har været en stor mangel ved tidligere undersøgelser, at geografi, klima og jordbundsforhold ikke har været inddraget. Når vi gør det, så forsvinder forskellen mellem den økologiske og den konventionelt dyrkede grønsag", siger seniorforsker Pia Knuthsen fra DTU Fødevareinstituttet.

Der er en stigende efterspørgsel efter økologiske grønsager hos forbrugerne, som blandt andet bunder i en forventning om, at økologiske grøntsager er sundere.

"Vi har ikke fundet forskelle i polyphenolindholdet for henholdsvis økologisk og konventionelt dyrkede grønsager. Under de strengt kontrollerede forsøg kan vi konkludere, at økologiske løg, kartofler og gulerødder ikke har højere indhold af de mulige sundhedsfremmende stoffer, som vi har undersøgt for, når de sammenlignes med de konventionelle", siger seniorforsker Pia Knuthsen. 

Forbrugernes valg af økologiske produkter handler også om andre aspekter. Forbrugere, der køber økologiske varer, ønsker også øget dyrevelfærd i produktionen og hensyn til omgivende miljø og natur. Men også smag, friskhed og sundhed er vigtige ved valget af den økologiske vare.

Artiklen udspringer af forskningsprojektet OrgTrace, der er et samarbejde mellem forskere fra DTU Fødevareinstituttet, Københavns Universitet og Aarhus Universitet.

- Seniorforsker Pia Knuthsen, DTU Fødevareinstituttet.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?