Kilde: A/S Mortalin
Eksperter i fødevaresikkerhed har udarbejdet Fritureguiden, som kan hentes gratis på internettet.
En stor del af de 10.000 spisesteder i Danmark sælger mad tilberedt i fritureolie. Dertil kommer den private friturestegning. Måltidet med den lækre og sprøde overflade behøver ikke at være skadeligt for sundheden, blot fritureolien er af god kvalitet, stegningen sker ved 160 - 175° C og andre regler overholdes.
Lige nu gennemfører Fødevarestyrelsen en landsdækkende kontrol af alle, der sælger friturestegte pommes frites. Og dette initiativ får ros fra en ekspert i fødevaresikkerhed:
"Friturestegningen har en række fortrin, men enkelte sundheds- og sikkerhedsmæssige forhold kræver opmærksomhed, så man bl.a. minimerer dannelsen af transfedtsyrer i olien og akrylamid i selve fødevarerne," siger Esther Ravnskjær Juul fra A/S Mortalin.
Fritureguiden er en pjece med 10 gode råd til bedre friturestegning, som kan downloades gratis på www.mortalin.dk
Her er rådene i en forkortet udgave:
Brug fritureolie med den rigtige fedtsyresammensætning.
En god rettesnor er min. 50 % enkeltumættede fedtsyrer, max. 50 % flerumættede fedtsyrer, max. 3 % linolensyre og max. 2 % transfedtsyre.
Hold fritureoliens stegetemperatur på 160 - 175° C, så minimerer du dannelsen af skadelige stoffer som akrylamid.¤
Skru ned for temperaturen ved længere pauser i stegningen (dog ikke under 120° C).
Tjek altid temperaturen på olien med et eksternt termometer (den indbyggede termostat i frituren er ikke nok).
Fjern altid fødevarerester fra fritureolien - filtrér olien hvis du vil forlænge levetiden.
Ryst kurven mindst 10 gange, når du tager maden op fra fritureolien, så mindsker du fedtoptaget.¤
Hold olieniveauet stabilt ved at supplere med frisk olie af god kvalitet.
Salt nedbryder olien - tilsæt først salt, når kurven ikke længere hænger over olien.
Udskift fritureolien i rette tid - brug fx en teststrimmel fra Mortalin til tjek af olien.
Sørg for ordentlig udsugning så eventuelle skadelige stoffer fra olien fjernes med dampen.
- Ved at følge Fritureguidens 10 gode råd minimerer man dannelse af akrylamid og transfedtsyrer, som kan være sundhedsskadelige.
KONTAKTINFORMATION:
Esther Ravnskjær Juul, afd.chef (fødevaresikkerhed), A/S Mortalin,
tlf. 20 10 34 33, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.