Er der lignende muligheder for fx fødevarer og turisme?

Mmm..

Virksomhedssamarbejdet Steel Tech Solutions, der udspringer af Det Bornholmske Klyngeprojekt, har netop banet vejen for en ordre på 2000 transportvogne til hospitalerne i Region Hovedstaden. Aftalen er med en værdi på 10,1 millioner kroner den største af sin slags og et bevis på, at erhvervsklynger kan føre til regional vækst.

Den bornholmske metalvirksomhed Ole Almeborg A/S skal over de kommende to år levere 2000 transportvogne til Region Hovedstaden. Ordren har en værdi på 10,1 mio. kr. og er vundet gennem Steel Tech Solutions, som er et klyngesamarbejde mellem Ole Almeborg og tre andre bornholmske virksomheder.

Vognene skal fragte både kaffekander, lagner og medicin rundt på alle regionens hospitaler. De skal testes i løbet af foråret og bliver taget i brug til sommer.

"Det er den største ordre, vi har haft andel i siden 1981, og det betyder konkret, at vi skal have 4-5 nye sæt hænder i de to år, hvor ordren skal udføres," siger Michael Almeborg, som dels er formand for Steel Tech Solutions ApS, dels direktør for Ole Almeborg A/S, som skal producere vognene.

Steel Tech Solutions er et såkaldt klyngeselskab, ejet af fire smede- og maskinværksteder med tilsammen omkring 80 ansatte. I 2009 stiftede de det fælles selskab og ansatte en sælger. Det er denne konstruktion, som nu har sendt en tocifret millionordre til Bornholm.

"Jeg havde aldrig selv skaffet den ordre. Fordelen er, at vores sælger sidder med alle fire virksomheders briller på og kan støvsuge markedet for muligheder. Og så har vi været privilegerede, fordi Væksthus Hovedstadsregionen og det lokale Business Center Bornholm har hjulpet os med at finde sammen," forklarer Michael Almeborg.

Kan der være brug for flere erhvervsklynger i udkantsområder? Væksthus Hovedstadsregionen har sammen med Business Center Bornholm siden 2009 arbejdet for at skabe vækst gennem klyngesamarbejde på Bornholm.

Projektleder Lars Albæk fra Væksthus Hovedstadsregionen mener, at den nye aftale er et synligt bevis på, at klyngesamarbejdet spiller en vigtig rolle for den regionale udvikling.

"Det er afgørende for områder som Bornholm at tænke i denne her retning. Fælles salg og markedsføring, men også fælles innovation og produktudvikling kan være virksomhedernes vej til markeder uden for Bornholm og dermed til ny forretning. Det har udkantsområderne stærkt brug for i fremtiden, for det giver vækst og nye arbejdspladser," siger han.

Fredrik Romberg, erhvervschef fra Business Center Bornholm, håber, at de fire firmaers samarbejde bliver et eksempel til efterfølgelse.

"Jeg håber da, at andre bornholmske virksomheder vil skele til, hvad Steel Tech Solutions har opnået. Mange virksomheder tøver med at sætte sig ved bordet med konkurrenterne. Men det giver altså mening på bundlinjen at samarbejde om eksport, hvis virksomhederne er åbne over for hinanden," slår han fast.

Den store bestilling fra Region Hovedstaden kommer i kølvandet på en anden stor ordre på 1,75 mio. kroner, hvor Steel Tech Solutions er købt ind til stålarbejde for Bornholms Affaldsbehandling. Denne ordre produceres af to af Steel Tech Solutions øvrige modervirksomheder, KH Maskinværksted og Brdr. Anker Hasle.

For yderligere information:

Michael Almeborg, formand Steel Tech Solutions ApS og direktør, Ole Almeborg A/S
Tlf.: 2142 8333 / mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
www.steeltechsolutions.dk

Lars Albæk, projektleder for "Klyngeudvikling i udkantsområder" for Væksthus Hovedstadsregionen
Tlf.: 3010 8109 / mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 
www.clusterdevelopment.dk

Frederik Romberg, erhvervschef, Business Center Bornholm
Tlf.: 3070 2218 / mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Om Klyngeprojektet:

Gennem tre år har en række bornholmske virksomheder samarbejdet i erhvervsklynger for at styrke forretningen og skabe vækst på Bornholm. Samarbejdet sker bl.a. inden for områderne fødevarer, turisme, bygge- og anlæg samt maskin-/teknik. Klyngeprojektet bliver drevet af Væksthus Hovedstadsregionen i samarbejde med Business Center Bornholm. Formålet er at skabe en model for klyngeudvikling i udkantsområder, der også kan bruges i nationalt regi . Klyngeprojektet er finansieret af EU's Regionalfond, Erhvervs- og Byggestyrelsen og Bornholms Vækstforum samt private investorer over en treårig periode, som slutter med udgangen af 2011. Derefter skal erhvervsklyngerne leve videre på egen hånd.

Om Steel Tech Solutions:

 

Steel Tech Solutions er et bornholmsk klyngeselskab, der blev stiftet i 2009.Selskabet er et samarbejde mellem Borntek Industri, Brd. Anker Hasle, KH Maskinværksted og Ole Almeborg A/S. En fælles sælger arbejder for at hente forretning til de fire virksomheder på markeder uden for Bornholm. Ordren på hospitalsvogne til Region Hovedstaden vil afføde 4-5 nye arbejdspladser de næste to år. 

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?