Heldigvis ikke fusk

Nye kontrolresultater fra Fødevarestyrelsen viser, at der kan være rester af svin i det hakkede oksekød fra danske kødgrossister, og at ikke alle slagtere har styr på fedtprocenten i det hakkede kød. Fødevareminister Mette Gjerskov vil have branchen til at gøre det bedre.

Kontrolresultater fra knapt 150 grossister og slagtere som Fødevarestyrelsen har besøgt viser blandt andet, at der i ni procent af prøverne er over en procent af en anden kødtype i pakkerne. 

Det vil sige, at der er små mængder af fx svinekød i pakken med oksekød og omvendt.

"Vi kan se, at sammenblandingen sker begge veje, så det tyder mere på sjusk end på fusk. Det undrer mig, at flere slagtere og grossister ikke formår at styre deres produktion bedre, når man ser tilbage på den massive kritik, der har været de senere år, og det har jeg bestemt tænkt mig at tage op med branchen", siger fødevareminister Mette Gjerskov.

En tilsvarende kontrol i 2010 viste dengang svinekød i det hakkede oksekød og omvendt i 11 procent af de udtagne prøver.

Fødevarestyrelsens kampagne viser desuden, at der i otte procent af pakkerne med hakket kød er mere fedt end deklareret, og at der i fem procent er mindre end deklareret.

Opfølgende kontroller har vist, at 96 procent af virksomhederne har rettet op på deres fejl, når fødevarestyrelsen igen kommer på besøg.


Bedre styr på vandindholdet i kyllinger
Kontrolkampagnen viser også forbedringer. Kyllingeproducenterne ser nemlig ud til at have fået styr på vandindholdet i kyllingekødet i pakkerne med "kylling tilsat lage".

"De nye kontroller af vandindholdet i kyllinger tilsat lage viser, at en effektiv kontrolindsats fra myndighederne, og en branche, der gerne vil forbedre sig, hurtigt kan ændre tingene til det bedre. Det er bestemt positivt", siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Tilbage i 2010 da Fødevarestyrelsen kørte en tilsvarende kampagne var vandindholdet for højt i ca. halvdelen af kyllingeprøverne. De nye kontrolresultater viser, at der nu kun i 3,5 procent af tilfældene er fejl i deklareringen.

Fødevarestyrelsen vil også fremover i kontrollen have fokus på mærkning og håndtering af kød.

 

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?