... de har en fornuftig sammensætning af kulhydrat, protein, fedt og kostfibre

Er havregryn nu så sunde som vi går og tror?  Gennem et stykke tid er dette blevet diskuteret, da nogle ernæringsfolk ikke mener, at folk med stillesiddende jobs bør starte morgenen med en skål havregryn. Men lad os slå det fast - havregryn er et glimrende valg, når det kommer til morgenmad.

Fødevarestyrelsens 8 kostråd er de officielle retningslinjer for, hvordan man sammensætter en sund kost. Her anbefaler vi, at du spiser fuldkornsprodukter hver dag. Kostrådene bygger på solid videnskabelig dokumentation. Det vil sige, at de er baseret på utallige studier, hvori sammenhænge mellem kost og sundhed er afprøvet og beskrevet. Internationalt er forskere enige om at anbefale et øget indtag af fuldkornsprodukter.

Havregryn er et 100 % fuldkornsprodukt, der har en fornuftig sammensætning af kulhydrat, protein, fedt og kostfibre. Kostfibrene bidrager til, at havregryn mætter godt, og at kulhydraterne i havregryn giver brændstof over en længere periode - ikke mindst til hjernen, som netop bruger kulhydrater som brændstof. Kulhydrater er derfor ikke et fyord - uanset hvornår på dagen de spises. Det væsentlige er, at havregryn er en god kilde til langsomme kulhydrater i kosten til både børn og voksne i modsætning til hurtige kulhydrater, der findes i form af sukker i slik, sodavand, kager og søde morgenmadsprodukter.

Havregryn med mælk i en lille skål er et fint morgenmåltid for kontorfolk, hvorimod folk med mere fysisk aktivitet i løbet af dagen gerne må bruge den dybe tallerken. Hvis man ikke er fysisk aktiv, har man et mindre energibehov end mennesker med fysisk krævende arbejde - det er der ikke noget nyt i!

DTU Fødevareinstituttet er i øjeblikket i gang med at opdatere den videnskabelige dokumentation, der ligger til grund for de nuværende 8 kostråd. Der er intet, der tyder på, at retningslinjerne for fuldkorn vil blive ændret. Fuldkorn vil således kunne forventes at indgå som en del af en sund kost til både børn og voksne fremover.
Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?