Danske jordbærs ry er uovertruffent

Danske jordbær har det bedste ry hos forbrugerne af alle danske produkter overhovedet, mener formanden for Gartneribrugets Afsætningsudvalg. Og sammenholdt med en positiv tendens, hvor flere store danske jordbæravlere de senere år er kommet til, forventer man i år et fint resultat på omtrent 8.000 tons bær.

Godt halvdelen heraf bliver sat til salg hos detailhandlen, mens den anden halvdel skal findes ved vejsalg lokalt på stederne. Sådan lyder prognosen fra en stribe danske gartnerikonsulenter, der har ganget de danske jordbærarealer op med den forventede gennemsnitshøst per hektar.

I 2011 lød prognosen på 5.000 tons bær, men der er ikke tale om et opsving, snarere ændrede registreringer. "Vi har fået meget bedre registreringer i år og har formået i langt højere grad at få det med, der sælges hjemme i garagen, i tilbygninger og så videre. Og det dækker faktisk den højere registrering, så vi forventer at høsten bliver omtrent som sidste år," siger Laurits Balle, formand for Gartneribrugets Afsætningsudvalg.

Sidste år frygtede de danske jordbæravlere en miserabel sæson på grund af frost i løbet af vinteren, men en varm forårssæson reddede høsten og med støtte fra produktion i jordbærtunneller samt i drivhuse gjorde, at produktionen kunne fortsætte helt indtil november. Det resultat er blot en del af et opsving over de senere år.

"Der er kommet en ny volumen til over de sidste to-tre år, som er omtrent 20-30 pct. højere, end hvad vi havde før. Så vi har altså fået flere hektar at dyrke bær på. Derudover har danske jordbær et helt fantastisk ry. Faktisk kender jeg ikke nogen danske produkter, der har så høj præference hos de danske forbrugere, som jordbærrene. Hvis vi kan love detailhandlen danske jordbær undgår de at købe tyske, hollandske, italienske eller andre udenlandske. Simpelthen fordi de danske sælger bedre. Af samme grund har vi været selvforsynende den seneste uge og bliver det efter alt at dømme også i højsæsonen i juli," siger Laurits Balle.

Hos Lars Skov Hansen, der er jordbæravler ved Guldborgland Frugtplantage på Lolland høster man omtrent 50 tons jordbær om året. Der er dermed tale om en af de mindre danske jordbærproduktioner. Til gengæld var han blandt de første avlere fra friland, der kunne plukke jordbær - drivhusavlerne kunne allerede i midten af april høste deres første. For omtrent ti dage siden høstede Lars Skov Hansen de allerspædeste bær fra sin danske frilandsproduktion.

"Høsten i år tegner til at blive rigtig fin og kommer nok til at ligge ca. på niveau med det, vi oplevede sidste år," siger Lars Skov Hansen. Han er selv i høj grad en af de glade danske forbrugere - i dette tilfælde blot udelukkende fra hans egen produktion.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?