Kilde: Food & Culture

Mmm..

Nyt projekt undersøger, om mælkeproteiner kan forebygge problemet, så du kan undgå svage knogler. Knoglemassen bliver mindre, når du går på slankekur, og det øger risikoen for brækkede arme og ben. Nyt projekt undersøger, om flere mælkeprodukter kan forebygge knogletabet.

Under en slankekur er der stor risiko for, at kroppen også taber knoglemasse. Problemet er størst for overvægtige, der taber sig meget på kort tid. Det betyder, at de får svagere knogler, og at de derfor risikerer brud ved selv små, udramatiske fald eller belastninger resten af¤ livet.

I et nyt projekt undersøger forsker Alicja Budek Mark fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, hvordan kroppen reagerer på indtag af en kost, hvor proteinerne kommer fra mælkeprodukter og altså ikke kød. Projektet bliver støttet af Promilleafgiftsfonden gennem Mælkeafgiftsfonden.

"Mit fokus er at forebygge eventuelle knogletab, når man går på slankekur. Hvis øget indtag af mælkeprotein kan forebygge tab af knoglemasse, så kan man måske i fremtiden vejlede dem, der lider af knogletab til at få mere mejeriprotein i deres kost. Som det er nu, får de kalk og vitaminsupplement," forklarer hun.

Simpelt fald kan betyde brud håndled, ryg og hofte. I Osteoporoseforeningen arbejder man dagligt med knogleskørhed, og her forklarer diætist Kirsten Bønløkke, hvilke konsekvenser knogletab har for de danskere, der må leve med det i hverdagen.

"Konsekvensen kan være brud, og de brud kan opstå ved dagligdags aktiviteter. Det kan være et lille fald hjemme i stuen eller i bussen, som kan resultere i brud på for eksempel håndled eller hofte."

Kirsten Bønløkke understreger vigtigheden af en alsidig kost for almindelig trivsel og for at undgå knogletab, der kan blive et problem under en slankekur.

"Kalk er en vigtigt for knoglerne. Men for at kroppen kan optage kalken, skal der være D-vitamin, der er et fedtopløseligt vitamin. Derfor er det vigtigt, at der også er fedt i maden, men det glemmer mange, når de går på slankekur, og det kan gå ud over knoglerne."

Kirsten Bønløkker er spændt på at se, om forskningsprojektet vil give ny viden, så vi med simple ændringer i de nuværende kostråd måske kan forebygge knogletab.

Idéen bygger på erfaringer fra børn. I kostrådene til danskere, der er i fare for tab af knoglemasse, er der blot en anbefaling af, hvor meget protein, man samlet bør spise. Alicja Budek Mark vil se nærmere på, om mælkeprotein er mere effektivt end andre proteiner, så man kan få en mere nuanceret viden om de almindelige kostråd.

"Vi har tidligere set, at børn får større knoglemasse, når de spiser mere mejeriproteiner. Dermed er min hypotese, at også voksne mennesker måske kan sikre en stabil knoglemasse, selv om de taber sig meget," siger Alicja Budek Mark, der forventer at have et resultat klar i slutningen af 2013.

 

 

 

 

 
 
Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?