Kan den ikke dét, vil tusindvis af udlændinge hellere end gerne påtage sig jobbene

De lønmodtagere, der udfører én enkelt jobfunktion er kommet i mindretal, mens de, der udfører flere jobfunktioner tordner frem. Det viser en undersøgelse udført af Aalborg Universitet, hvor man spurgte 3362 medarbejdere på 617 offentlige og private arbejdspladser:
 

Er du på dit nuværende arbejdssted blevet oplært til at varetage mere end et job, der kræver forskellige færdigheder?

Ja 64,6
Nej 35,4

Mere end seks ud af ti er altså blevet oplært til at varetage flere jobfunktioner på deres nuværende arbejdsplads.

Det konkluderer arbejdsmarkedsforsker Peter Nielsen fra Aalborg Universitet. Han har i forbindelse med et europæisk forskningsprojekt spurgt over 3.000 danske lønmodtagere, hvorvidt de varetager flere forskellige funktioner på jobbet, og det er overraskende mange, siger Peter Nielsen, lektor på Institut for Statsvidenskab på Aalborg Universitet, om resultatet.

Siden finanskrisen i 2008 er bunken af forskelligartede arbejdsopgaver vokset for danskerne. Der er nu en klar tendens til, at fleksibilitet bliver brugt i videre udstrækning. Den stramme økonomi under finanskrisen driver åbenbart virksomhederne til at koncentrere stadigt flere opgaver på stadigt færre ansatte.

Fleksibilitet er ikke længere blot et midlertidigt sparekneb, men den nye normaltilstand på arbejdsmarkedet. Der er nu - og med yderligere tiltag i fremtiden - tale om et vigtigt personalemæssigt instrument, der sikrer, at man kan anvende medarbejderne betydeligt mere fleksibelt, end de normale afgrænsede stillingskategorier egentlig tilsiger. Fagforbund erkender pres, og i fx fagforbundet 3F har man længe kunnet se, at listen over medlemmernes arbejdsopgaver vokser.

3F mener end ikke, at vokseværket har nået smertegrænsen, men vurderer, at medlemmerne fremover opfordres til at arbejde fleksibelt i et hidtil uset omfang.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?