Den nye fødevareminister har løbeskoene på, og vi tror, at konditionen er i orden

Ny digital blanket gør det lettere at åbne fødevarevirksomhed. Papirarbejdet kan fremover klares i en ruf, så iværksættere kan blive registreret med det samme.

Nu bliver det altså lettere for iværksætterdanmark at slå dørene op til en bagerforretning, sandwichshop eller butik med blandede bolsjer. Fødevareminister Dan Jørgensen har åbnet for, at fødevarevirksomhederne nu kan sende en digital blanket om virksomheden til Fødevarestyrelsen og efter få sekunder få svar på, om de kan gå i gang med at lange fødevarer over disken.

Ministeren glæder sig over, at vejen fra god ide til fornuftig forretning nu er blevet kortere.

"Erhvervet har peget på en række barrierer for de mange engagerede selvstændige, som bare har rigtigt meget lyst til at fyre op under blusset i deres fødevarevirksomhed, heriblandt at det er for indviklet at anmelde sin virksomhed - også ved ejerskifte.

Derfor har vi i ministeriet arbejdet målrettet for at få etableret den nye Straks-løsning", siger fødevareminister Dan Jørgensen.

Gode idéer belønnes, og når virksomheden har udfyldt den digitale smørrebrødsseddel med oplysninger om virksomhedens adresse, type og hvornår den åbner, kan elektronikken umiddelbart vurdere, om virksomheden kan slå dørene op. Og så ryger svaret af sted.

Langt de fleste virksomheder er herefter registreret og omfattet af Fødevarestyrelsens kontrolkoncept, blandt andet den velkendte smileyordning. I særlige tilfælde skal Fødevarestyrelsen se nærmere på forholdene, inden virksomheden kan få sit endelige svar, fx hvis virksomheden skal autoriseres.

"Når en iværksætter har en god idé til, hvordan hun og hendes ansatte kan få smør på brødet, skal det ikke være bureaukratiet, der lægger dem hindringer i vejen for at få banket en fornuftig forretning op. Derfor er jeg også helt åben for nye idéer til, hvordan vi kan få moderniseret nogle af de regler, der måske opleves som en barriere for gode ideer og initiativer", siger Dan Jørgensen.

Virksomhederne har også fået nemmere adgang til reglerne om krav til hygiejne, indretning og drift af fødevarevirksomhed og temperaturer mm.

I den digitale hygiejnevejledning, der kom sidste år, kan fx en bager hurtigt og nemt finde de regler, der gælder lige netop for ham - blot ved at bruge søgeordet 'bager'.

Seneste skud på stammen er den digitale autorisationsvejledning, der gør det nemmere at finde rundt i reglerne om registrering og autorisation. Her kan virksomhederne også finde oplysninger om, hvad der er typiske aktiviteter for deres virksomhedstype - og fx se, at en bager umiddelbart kan gå i gang med at smøre sandwich, mens det kræver en autorisation fra Fødevarestyrelsen, hvis man vil starte et mejeri.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?