...man sælger faktisk ikke mere ved de nuværende lange åbningstider!

Mmm..

Unge fritidsjobbere fortrænger uddannede butiksansatte. Aktuelle jobopslag fra danske supermarkeder levner ingen tvivl om¤jo yngre, jo bedre.

Ifølge avisen.dk¤viser en gennemgang af aktuelle jobopslag, at ud af 225 opslag er der 49 fuldtidsjob og hele 179 job på deltid og¤121 - eller over halvdelen - henvender sig til unge under 18 år.

Supermarkedsgiganten COOP bekræfter, at de foretrækker unge på deltid. Det skyldes især de lange åbningstider som følge af den liberaliserede lukkelov.

Åbningstiderne er kraftigt udvidet siden 1990'erner, og det har betydet, at sammensætningen af medarbejdere er ændret. Mange er ikke interesseret i at have det som fuldtidsjob på grund af de skæve arbejdstider. Derfor er det typisk¤blevet et deltidsarbejde.

Fra 2003 til 2012 er der blevet 13.207 færre job på fuld tid i danske dagligvarebutikker, mens der er kommet 34.725 flere job på deltid.

Samtidig viser tal fra Danmarks Statistik, at antallet af personer på "ufrivillig deltid" i handelssektoren er eksploderet, så der i 2012 var 22.000 personer, som arbejdede deltid mod deres vilje.

Det er butiksmedarbejdernes fagforening HK Handel, som har lavet optællingen af aktuelle jobopslag fra Dansk Supermarked og COOP. Her vækker det naturligvis undren, at butikkerne efterspørger ufaglærte på deltid, når der alene i 2012 blev uddannet over 3.000 salgsassistenter?

I det hele taget¤må man undres¤over, at arbejdsgiverne gør så meget ud af at stille krav til at sikre kvaliteten på uddannelserne, når man samtidig kan konstatere, at det kun er en fjerdedel af jobopslagene, som retter sig mod uddannet personale.

Informationsdirektør Jens Juul Nielsen fra COOP lægger endda ikke skjul på, "at lønforskellen mellem uddannede ansatte og ufaglærte deltidsjobbere spiller en rolle. Lønomkostningerne er uhyre vigtige, for vi sælger jo ikke flere varer, bare fordi vi holder åbent flere timer. Vi er nødt til at styre lønomkostningerne. Og derfor kan du også se, at der er flere under 18 år, som arbejder i dagligvarebranchen i dag".

I branchen¤risikerer¤arbejdsgiverne at skubbe unge helt væk fra uddannelsen. Hvorfor skulle man bruge fire år på en uddannelse, hvis man i bedste fald har udsigt til et deltidsjob!



Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?