Hip og konventionel gårdbutik


MEALS har i over 31 år modtaget i hundredevis af pressemeddelelser og hørt på politikere og mange andre bedrevidende personer om økologiens fortræffeligheder¤for danskernes sundhed. Det er derfor befriende & rimeligt at vi bringer en artikel om konventionelt landbrug, som vi i store træk har læst i Food Culture, som udgives af Landbrug & Fødevarer:

Bodil Møller driver en populær konventionel gård og slagterbutik. Enkelte kunder udvandrer, når de hører, at varerne ikke er økologiske, men det ryster ikke værtinden.

Tre hunde tøffer rundt på gårdspladsen på fru Møllers Mølleri lidt uden for Odder. Bag dem skridter Bodil Møller henover gårdspladsen. Hun har lige holdt et foredrag for nogle besøgende og skal nu til endnu et foredrag for en ventende gruppe ved mel-mølleriet. I gårdbutikken venter flere på hende.

Fru Møllers Mølleri har oplevet en overvældende interesse, siden det hele begyndte for 7 år siden. En interesse for at handle i gårdbutikken, høre om møllen og hele produktionen. I den fortælling indgår, at driften er konventionel. Og det overrasker mange af gæsterne. Det er ret utraditionelt, men Bodil Møller viser tydeligt, at man godt kan tænke fremsigtet på en konventionel måde. Bodil Møller oplever, at folk bliver overraskede over hendes valg.

Det fylder ikke meget i vores hverdag, men af og til er der nogen, der løfter på øjenbrynene, fordi de tror at alt herude er økologisk. Jeg tror vi to gange har oplevet gæster, der drejer om på hælen og forlader stedet, når de hører, at det ikke er tilfældet," fortæller Bodil Møller.

Hun åbnede mølleriet, fordi hun synes at industrien er hård ved landbrugets råvarer. Det måtte kunne gøres anderledes, og det nemmeste var selv at tage fat om problemet. Dermed var fru Møllers Mølleri født.

En gård, hvor hun hver uge maler sit eget mel. Det bliver til 1,2 ton om ugen, hvoraf det meste bliver solgt på gården. Hun gemmer aldrig noget på lager. Derudover sælger hun friske lokale grøntsager, delikatesser i gårdbutikken og har også en lille slagterbutik med velhængt oksehøjreb, hjemmelavede pølser og andre delikatesser.

Når folk spørger, hvorfor jeg ikke sælger til Coop, er svaret, at jeg ikke vil miste den tætte kontakt til mine kunder. Jeg vil gerne, at der er kort vej fra landmand til forbruger og vise, hvor lækkert det er muligt at lave produkterne siger Bodil Møller.

Hun har helt bevidst valgt at drive et konventionelt landbrug. Mit ærinde er ikke at tage stilling til konventionelt eller økologisk landbrug. Jeg vil gerne tage stilling til forarbejdning af fødevarer. Her kan man altid gøre meget anderledes og ofte bedre. Selv om en landmand er konventionel er det altså ikke i primær-produktionen, der bliver tilsat e-numre, eller at emnet bliver raffineret til ukendelighed, siger Bodil Møller.

Selv om det kunne fjerne en masse spørgsmål, er løsningen for hende ikke at skifte til økologi. "Jeg vil gerne, at de konventionelle landmænd ikke sidder i hjørnet og er udenfor. Jeg vil gerne snakke bæredygtighed, og hvordan vi kan brødføde verdensbefolkningen, og her er der også nogle gode løsninger i den konventionelle drift".

"Jeg har intet imod økologi, men det er ikke nødvendigvis bedre. Jeg tager udgangspunkt i det enkelte produkt. Kærnemælk køber jeg eksempelvis altid økologisk, fordi det er bedre. For mig handler det om at tage stilling til de enkelte råvarer og deres forarbejdning."



 
Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?