Sukker rekord. Nordic Sugars fabrikker i Danmark og Litauen har nu forarbejdet de sidste roer i roekampagnen 2014/15. De danske fabrikker i Nykøbing og Nakskov har i alt forarbejdet næsten tre millioner tons roer, som er forædlet til ca. 480.000 tons sukker. Den litauiske fabrik i Kedainiai har taget samme rekordtur og er nået op på en forarbejdning af små 3/4 millioner tons roer, som er forædlet til ca. 116.000 tons sukker. Sæsonens resultat er det samme i begge lande: Meget store roemængder, høj roekvalitet, højt sukkerudbytte pr. hektar, men noget lavere sukkerindhold i roerne end gennemsnittet fra de seneste fem år, og en stabil og stor produktionshastighed på fabrikkerne. De store roemængder har naturligvis sat fabrikkernes energieffektivitet på prøve, og i år har vi virkelig kunnet se fordelene ved en damptørrer som den, vi har i Nakskov. Den har, efter lidt opstartsproblemer, levet op til alle vores forventninger og har betydet, at fabrikkens energiforbrug har været blandt det laveste for alle vores fabrikker. Nordic Sugar A/S
Danske ørreder, torsk og rejer er i høj kurs i udlandet, og det giver Danmark EU-rekorden i eksport af fisk og skaldyr. Det viser en opgørelse fra Landbrug & Fødevarer. Fisk og skaldyr er en¤sårbar råvare, så det er meget vigtigt, at man har en værdi- og kølekæde, hvor der er helt styr på logistikken, sporbarheden og fødevaresikkerheden, og her er Danmark helt i front! Vi har fx en succesfuld fiskeindustri i Nordjylland, hvor man trods højt dansk lønniveau formår at indkøbe & forædle fiskeprodukter, som udlandet efterspørger. MEALS
Holdbarhed af hytteost kan nu forudsiges. Sygdomsfremkaldende listeria-bakterier kan forekomme i fødevarer. Findes bakterierne i et stort antal i produkter, der ikke varmebehandles, før de spises, kan bakterien føre til den alvorlige sygdom, listeriose. Hytteost har ikke været kædet sammen med udbrud eller tilfælde af listeriose, men hytteost-producenter skal kunne dokumentere, at deres produkter overholder mikrobiologiske krav for listeria-bakterier. Ifølge EU's fødevarelovgivning kan producenter bruge matematiske modeller som dokumentation for, at deres produkter lever op til kravene. I sit ph.d.-projekt ved DTU Fødevareinstituttet har Nina Bjerre Østergaard udviklet modeller, der forudsiger væksten af både listeriabakterier og af de mælkesyrebakterier, der fermenterer og giver hytteosten aroma.
Mælkesyrebakterier i hytteost hæmmer vækst af listeriabakterier, og den effekt har Nina Bjerre Østergaard inkluderet i sine vækstmodeller. Modellerne tager også højde for andre parametre som påvirker udviklingen af listeria og mælkesyrebakterier, fx effekten af opbevaringstemperatur, pH, salt, mælkesyre og sorbinsyre. Ved projektets start var der ingen modeller, som på tilfredsstillende vis kunne forudsige vækst af både mælkesyrebakterierne fra hytteostens starter- og aromakultur og eventuelle listeriabakterier.
De nye modeller kan anvendes til at fastsætte sikker holdbarhed af hytteost, og nye matematiske modeller for vækst af fordærvelsesbakterier i hytteost er under udvikling ved DTU Fødevareinstituttet. MEALS
Uhrenholt vil nu ind på økologiske markeder. Et af Danmarks største fødevare-handelsselskaber, det fynsk baserede Uhrenholt, bevæger sig nu for første gang ind på det voksende marked for økologiske produkter. Det sker i et samarbejde med det sønderjyske økologiske mejeri Naturmælk, hvis oste Uhrenholt vil afsætte på eksportmarkederne. Premieren for det nye samarbejde bliver årets udgave af verdens største økologiske branchemesse, Biofach. Den finder sted i Nürnberg i Tyskland fra 11. til 14. februar. Her vil Uhrenholt præsentere et sortiment af Naturmælks kvalitetsoste på en stand, der indgår i et fælles område for netværket Bio Aus Dänemark. Her deltager tillige Berrifine, Chocolate and Love, Dansk Akvakultur, Endelave Seaweed, Hanegal, Hedeager, Herrens Mark, Is fra Skarø, Musholm, Naturmælk, Peters Is, Thise Mejeri, Vilsund Blue og Woodshade Organics. Food-Drink
Coop lukker 13 Fakta-butikker, 2 Irma-butikker og 5 forskellige Brugsen-butikker i løbet af de næste par måneder. Det sker, fordi de pågældende butikker giver underskud, og intet tyder på, at den udvikling vender. Butikslukningerne får konsekvenser særligt for én bestemt medarbejdergruppe, da supermarkedskæden ikke har mulighed for at tilbyde medarbejdere under 18 år nyt arbejde.! Langt over 100 unge servicemedarbejdere skal altså finde nyt job, men Coop går målrettet efter at tilbyde nyt arbejde til alle fastansatte. Lukningerne rammer særligt det sydlige Jylland og Storkøbenhavn. MEALS
Ulovlig grænsehandel med slik eksploderer. Omfanget af illegal import af slik og chokolade er større end antaget, viser ny rapport fra Skatteministeriet. Mængden af chokolade og slik, som ulovligt bringes til Danmark fra udlandet, anslås at være vokset med 50 procent på bare to år. I 2011 anslås det, at der blev indført to millioner kilo ulovligt slik til Danmark, og i 2013 menes omfanget at være steget til tre millioner kilo.¤Skats afgiftskontroller tyder på, at den illegale handel har været væsentligt større end hidtil vurderet. Derfor er skønnet for den illegale handel med slik og chokolade opjusteret siden den sidste grænsehandelsrapport, forklarer ministeriet. Den ulovlige slik menes blandt andet at havne hos de mange forhandlere, som tilbyder kunderne selv at blande det søde indhold og betale efter vægt. I første halvår af 2014 gennemførte Skat landsdækkende kontrol af 75 forhandlere af bland-selv-slik, og hver tredje solgte slik, hvor punktafgifterne ikke var betalt korrekt. Sideløbende med stigningen i den illegale import anslår ministeriet også, at den samlede grænsehandel med slik og chokolade er steget fra cirka seks til omkring ni millioner kilo. I alt udgør de importerede godter - lovlige såvel som ulovlige - kun en mindre del af danskernes samlede forbrug af slik og chokolade, som i 2013 udgjorde 93 millioner kilo. FOOD-DRINK