Kina er den helt store motor for eksport af fødevarer udenfor EU

Mens eksporten til Kina generelt er stagneret, så har kineserne aldrig købt så meget dansk kød som nu. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen er i denne uge på eksportfremstød i Kina og Vietnam for at bane vej for yderligere eksport af både fødevarer og miljøteknologi.

Kineserne foretrækker gris på middagsbordet. Og i år tyder alt på, at der bliver serveret flere svineører og grisehaler fra danske svin end nogensinde. Nye eksporttal viser, at eksporten af dansk kød til Kina rundede to mia. kroner fra juli 2014 til juni 2015. Det er en stigning på ni procent i forhold til samme periode året før.

Med miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen i spidsen besøger en erhvervsdelegation i denne uge Vietnam og Kina for at sætte yderligere skub i eksporten til det store kinesiske marked.

Danmark og Kina har traditionelt haft stærke diplomatiske bånd, og det har vi en gensidig interesse i at pleje. Kina er den helt store motor for eksport af danske fødevarer udenfor EU. Den voksende middelklasse er villige til at betale 50 kroner for et kilo kyllingefødder eller en liter øko-mælk, og efterspørgslen efter gode fødevarer vokser.

I Kina skal ministeren åbne en af verdens største fødevaremesser i Shanghai, hvorefter hun tager til Beijing for at mødes med seks ministerkollegaer fra henholdsvis ministerierne for fødevaresikkerhed, eksport og import, miljø, vand, skov og landbrug.

Ministeren vil også have fokus på at øge dansk eksport af vandteknologi som pumper og ventiler, og hun skal mødes med vandmyndighederne i Shanghai, der står for vandforsyningen til ca. 24 mio. kinesere.

I Vietnam skal ministeren mødes med landets vicestatsminister samt ministrene for henholdsvis landbrug og miljø. Vietnam er blandt de hurtigst voksende økonomier, og regeringen vil fremover fokusere på samarbejde fremfor bistand.

At væksten i Kina er fladet lidt ud, og det russiske marked stort set er lukket ned, viser, at der også er vigtigt at have øje på andre markeder. Vietnam har stort vækstpotentiale, og eksporten af danske varer er mere end fordoblet siden 2010. Danske virksomheder kan levere den teknologi og know-how, som vietnameserne efterspørger. Derfor skal jeg blandt andet introducere vores nye vækstkonsulent i Hanoi, som skal bygge bro mellem danske virksomheder og vietnamesiske samarbejdspartnere, siger Eva Kjer Hansen.

Vietnam stopper i år med at være DANIDA-prioritetsland efter mere end 20 års bistandssamarbejde, hvor samarbejdet skifter karakter fra bistand til partnerskab. Ca. 130 danske virksomheder er til stede i Vietnam i dag, og Danmark har den tredjehøjeste eksport per indbygger til Vietnam blandt EU-landene. Desuden er en frihandelsaftale mellem Vietnam og EU lige på trapperne, som erhvervslivet har store forventninger til.

Programmet for erhvervsfremstød i Vietnam og Kina:

9 november Hanoi

10-11 november Shanghai

11-13 november Beijing

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?