En stor hjælp til mælkeproducenterne
 
Landbrugskommissær Phil Hogan havde en stor pose penge med til et rådsmøde for nylig i EU's landbrugsministre i Bruxelles. Der var tale om en ny hjælpepakke på 500 mio. euro, som skal genoprette priserne for landmændene, så de kan leve af deres mælkeproduktion.

Danske mælkeproducenter kan se frem til endnu en hjælpende hånd fra EU. Samtidig varsler EU's landbrugskommissær Phil Hogan dog også, at hjælpepakken bliver den sidste, og at EU nu har brugt alle de redskaber, som findes i værktøjskassen.

EU-landene får 350 mio. euro til deling til støtte til nødlidende landmænd, hvoraf en stor del er mælkeproducenter. 150 mio. euro afsættes til en fælles ordning for at reducere mælkeproduktionen. Den nye hjælpepakke betyder, at Danmarks mælkeproducenter kan se frem til en støtte på i alt 70 mio. kroner.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen siger:

Det russiske importforbud, vigende kinesisk efterspørgsel og afskaffelsen af mælkekvoterne er en ualmindelig dårlig cocktail, men det betyder ikke, at vi skal have mælkekvoterne genindført. Vi skal have skabt en bedre balance på mejerimarkedet, så mælkeproducenterne igen kan leve af at producere mælk!

... Der er ingen nemme løsninger på situationen, så det gælder om at bruge EU's hjælpepakke så klogt som muligt.

Kommissionen lægger op til at støtte blandt andet reduktioner i mælkeproduktionen, samarbejdsprojekter og miljøtiltag. EU-kriterierne for støtten forventes at være klar i begyndelsen af september, og ministeren fortsætter

Nu må vi se, hvordan pakken kan bruges i dansk sammenhæng. Jeg kan i hvert fald slå fast, at hjælpen i Danmark kun vil tilfalde mælkeproducenterne. Det positive er, at prisen på svinekød er god for tiden, og forhåbentligt retter priserne sig også på mælk. Vi har brug for jobbene i landdistrikterne, og at de hårdtprøvede mælkeproducenter snart får en mere stabil og sikker hverdag, siger Esben Lunde Larsen.

Den 29. juni 2016 har Rusland forlænget sit importforbud mod blandt andet en lang række fødevarer fra EU frem til 31. december 2017. Både Danmark og Kommissionen arbejder på at udvide markederne til nye lande.

Kommissionen fremhævede på rådsmødet, at den nu¤har brugt i alt 1,5 mia. euro på hjælpepakker, og at medlemslandene ikke skal vente sig flere. Midlerne til den nye hjælpepakke er fundet indenfor landbrugsbudgettet.

Yderligere oplysninger:
Presse- og kommunikationschef Mette Thorn,
Fødevareministeriet¤tlf. 2561 7170, e-mail:Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?